
حجت الاسلام برجویی دانشجوی دکتری کلام، از شاگردان درس خارج فقه مقام معظم رهبری و استاد حوزه علمیه در گفتگوی تفصیلی با سراج24 به تبیین دیدگاههای خود پیرامون فعالیتهای فرهنگی پرداخت.
وی با اشاره به شرایط خاص فرهنگی موجود در جامعه گفت: متاستفانه امروز فعالان فرهنگی باید در شرایطی فعالیت کنند که در غالب موارد مسولین به مسائل فرهنگی توجه نمیکنند و این کمکاری کار را برای نیروهای مردمی سختتر میکند چرا که نظر مقام معظم رهبری آن است که فعالیتهای فرهنگی دو رکن دارد که یکی مردم و دیگری مسولین هستند.
شاگرد درس خارج مقام معظم رهبری در ادامه بررسی شرایط موجود فرهنگی به پیچیدهتر شدن این عرصه اشاره کرد و اظهار داشت: در گذشته کارهای فرهنگی به اهدای چفیه، قرآن و... گفته میشد و در مواردی هم تاثیر گذار بود اما امروزه این قبیل کارهای موثر نخواهد بود و استقبال مردمی را به دنبال نخواهد داشت.
وی در ادامه بررسی وضعیت موجود گفت: امروز بسیاری از مدارس از حوزه درخواست میکنند که برای ارتباط با دانشآموز و تربیت دینی آنها روحانی وارد مدرسه شود. این درخواستها نشان میدهد که مدارس باورشان شده که نمیتوانند کار فرهنگی مورد نیاز دانشآموزان و جوانان را انجام دهند و همین نگاه در والدین هم شکل گرفته است و والدین از مدرسه انتظار تربیت را ندارند بلکه فقط رسیدگی به تحصیل را خواهان هستند.
حجت الاسلام برجویی پیرامون وظایف روحانیون اظهار داشت: نمیتوان انتظار داشت تمام مسائل فرهنگی را روحانیون پیش ببرند، چرا که به تعداد کافی روحانی نداریم و این مسئله با مقایسه تعداد ورودی طلاب و دانشجویان و مقایسه تعداد مدارس علمیه و دانشگاهها در یک شهر کاملا مشخص است. البته در کنار دانشجویان مدارس، خانوادهها و ... نیز هستند و قطعا نمیتوان انتظار داشت که تمام این نیازهای به وسیله روحانیون پاسخ داده شود. بابر این روحانیون باید نقش متمم و تکمیل کنندگی را داشته باشند. باید اصول کلی و راه اصلی را مشخص کنند و مردم در هر قشری کار را ادامه دهند.
در تبیین اقسام کارهای فرهنگی گفت: به نظر بنده ما نیازمند دو سطح کارفرهنگی هستیم، سطح اول فعالیتهای زود بازده است مانند اقامه نماز در اماکن مختلف، برگزاری مراسم در محیطهای گوناگون، سخنرانی و برنامههای رسانهای در قالبها و محتواهای متنوع و... و سطح دوم فعالیت بلند مدت است که ممکن است طی پانزده تا بیست سال نتیجه خود را نشان دهد.
وی با تاکید بر نیاز به فعالیتهای بلند مدت افزود: به نظر بنده امروز آنچه در فعالیتهای فرهنگی مغفول مانده است، فعاللیتهای چشمانداز دار و بلند مدت است چرا که امروزه نیازهای روز عجلهای را ایجاد کرده که مانع کارشناسی شدن فعالیتها شده است.
شاگرد درس خارج مقام معظم رهبری در ادامه به بیان چند نمونه از فعالیتهای فرهنگی بلند مدت پرداخت: به نظر بنده از جمله کارهای اساسی و اصولی که پیش از انقلاب صورت گرفت، سخنرانیهای شهید مطهری بود که تا کنون هم بسیاری از مشکلات را حل کرده است. در زمان کنونی هم که ما در دانشگاهها حضور پیدا میکنیم بسیاری از سوالات را با تفکر شهید مطهری پاسخ میدهیم و یا به عنوان مثالی دیگر نامه مقام معظم رهبری به جوانان اروپا که به نظر حقیر این نامه برای همان سربازان در گهواره است که امام امت فرمودند. یعنی نسل بعد و یا نسلهای بعدی در اروپا و آمریکا نتیجه این نامه را نشان خواهد داد.
حجت الاسلام برجویی با اشاره به آسیبزا بودن اکتفاء به فعالیتهای زود بازده گفت: متاستفانه امروزه در افراد ارزشی آفتی به وجود آمده است که توجیه کار نکردن را عدم تاثیر گذاری در مخاطبین میدانند. به نظر بنده علت این آفت همان عجله در کارهای فرهنگی است. اگر ما نگاه خودمان در عرصه فرهنگی را بلند مدت و بنیادین کنیم حتی کار کردن بر روی چند جوان هم بسیار ارزشمند خواهد بود.
وی در ادامه تاثیرات بلند مدت افزود: ممکن است پیرامون مفاهیم دینی با فردی صحبت شود، پیام دین به او برسد ولی ما تاثیری در ظاهر او نبینیم، این نمیتواند دلیل شکست آن کار فرهنگی باشد، بلکه ممکن است این باور قلبی او در نسل بعد از او ظاهر شود، بنا براین نباید به آفت اعمال زود بازه دچا شویم.
شاگرد درس خارج آیه الله خامنهای در تبیین کار فرهنگی صحیح گفت: به نظر میرسد اگر ما به خداوند به عنوان یک طراح فرهنگی نگاه کنیم، خیلی بیشتر موفق خواهیم بود. به عنوان مثال صله رحم یکی از اساسیترین و موثر ترین قالبهای فرهنگی است. خداوند متعال افراد را به عنوان دایی، خاله، عمو و... نسبت به هم پیوند داده است که این پیوندها و وظایفی که تعریف شده است باعث ارتباط و تاثیر میشود و این طراحی میتواند بسیاری از مسائل را در کل جامعه حل کند.
حجت الاسلام برجویی با تاکید بر مراجعه به طرحهای فرهنگی خداوند متعال افزود: خداوند متعال با شناخت دقیقی که بر انسان دارد بهتر از هر کسی میداند که چگونه باید یک انسان را به سمت هدایت راهنمایی کرد. بنابر این برای فعالان فرهنگی چارهای جز بازگشت به آن طرحها نیست و مادامی که ما بخواهیم فعالیتهای فرهنگی را مطابق نظر و رای خود انجام دهیم، نمیتوانیم مشکلات فرهنگی موجود را حل کنیم.
وی با اشاره به روش انبیاء در برخورد با فساد و ناهنجاریهای فرهنگی گفت: بسیاری از ناهنجاریهای امروز که به نظر ما جدید و خطرناک است در زمان انبیاء گذشته نیز وجود داشته است و آنها توانستهاند با همان طرحهای فرهنگی الهی با این مشکلات مواجه شوند و آنها را حل کنند.
شاگرد درس خارج آیه الله خامنهای در تبیین یکی از طرحهای اساسی و بلند مدت برای فرهنگ جامعه اظهار داشت: به نظر بنده یکی از اقدامات اصولی و مهم که باید امروز انجام شود تا انشاالله در ده سال آینده نتیجه دهد، طرح هر صد هزار نفر یک حوزه علمیه است که در حقیقت زیر بنای افرادی است که خودشان را وقف دین و فرهنگ میکنند.
حجت الاسلام برجویی با اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد طلاب علوم دینی در عرصه فعالیتهای اجتماعی گفت: طلاب و روحانیون تنها قشری هستند که تمام وقت و به صورت رایگان و جهادی در حال خدمت به دین مردم هستند. این قشر بدون هیچ چشم داشت و یا دستگاهی که وظایف آنهاهاها را مشخص کند به صورت خود جوش عمل میکنند. بنا براین تاسیس حوزه علمیه در هر شهر به معنای تربیت افرادی برای سرپرستی امور فرهنگی به صورت تمام وقت است.
وی با اشاره به ذهنیت اشتباه بعضی از مسولین در مورد جمعیت طلاب اظهار داشت: متاستفانه بعضی از مسولین و مردم فکر میکنند جمعیت طلاب در جامعه کافی است در حالی که با مقایسه ساده مشخص میشود که اینگونه نیست. به عنوان مثال در یک شهر یک میلیون نفری حداقل یک دانشگاه بیست هزار نفری وجود دارد در حالی که در همان شهر یک مدرسه علمیه با جمعیت صد و پنجاه نفری دایر است.
حجت الاسلام برجویی در انتها دو نکته را به سخنان خود افزود: نکته اول آنکه در زمان غیبت باید ایدهها، اولویتها و سرخطهای فرهنگی را از مقام معظم رهبری گرفت، چرا که آینده نگری و جامعه شناسی ایشان در حال حاضر بدون رقیب است. نکته دوم آنکه ما باید بیشتر از آنکه به نتیجه بیاندیشیم به وظیفه فکر کنیم. باید به این نکته فکر کنیم که آیا وظیفه خود را درست تشخیص دادهایم یا خیر.
انتهای پیام/